Hulusi Behçet kimdir, ne yapmıştır? Kısaca hayatı
Hulusi Behçet, Türk tıp tarihinin önemli isimlerinden biridir. 20 Şubat 1889'da İstanbul'da doğan Behçet, dermatoloji uzmanı ve bilim insanı olarak tanınır. Kendi adıyla anılan Behçet hastalığını 1937 yılında tarif eden ilk kişi olmuştur.
Behçet, tıp eğitimini Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde almış ve I. Dünya Savaşı sırasında Edirne'de askeri hekim olarak çalışmıştır. Savaştan sonra Budapeşte ve Berlin'de dermatoloji alanında kendini geliştirmiş ve Türkiye'ye döndükten sonra Vakıf Gureba Hastanesi'nde ve İstanbul Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır.
Behçet, meslek hayatı boyunca dermatoloji konusunda üretken bir bilim insanı olarak birçok ulusal ve uluslararası kongreye katılmış ve birçok bilimsel dergide makalesi yayınlanmıştır. Behçet hastalığı, ağızda ve cinsel organlarda yaralar, gözde iltihaplanma ve eklem ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan bir kan damarı enflamasyonu hastalığıdır. Behçet, bu hastalığı ilk kez 1937 yılında üç hastasında gözlemleyerek tanımlamış ve 1947 yılında Cenevre'de düzenlenen Uluslararası Tıp Kongresi'nde sunmuştur. Bu sunumdan sonra hastalık uluslararası alanda kabul görmüş ve Behçet'in adıyla anılmaya başlanmıştır.
Hulusi Behçet, Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kişi olmasının yanında, mantar hastalıkları ve frengi ile ilgili çalışmalarından dolayı da ödüller almıştır. 8 Mart 1948'de İstanbul'da hayatını kaybeden Behçet, Türk tıbbına büyük katkılarda bulunmuş bir bilim insanı olarak anılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder