Yunus Emre'nin kısaca hayatı ve eserleri

Fotoğraf: Milliyet gazetesi, 04.06.1984

Yunus Emre kimdir? Yunus Emre'nin eserleri nelerdir? Yunus Emre'nin edebi kişiliği nasıl? İşte Yunus Emre hakkında kısaca bilgi.

Yunus Emre hayatı kısaca 

Yunus Emre'nin doğum tarihi kesin olarak bilinmese de kimi ipuçlarına dayanılarak 1248 yılında Eskişehir'de dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Bir süre Hacı Bektaş-ı Veli'nin dergahında bulundu. Daha sonra Hacı Bektaş-ı Veli tarafından Ankara'ya Tapduk Emre dergahına gönderildi. Uzun bir süre boyunca dergah için çeşitli hizmetlerde bulundu. 

Yunus Emre, Anadolu'nun bazı şehirleri ile Şam, Bağdat ve Tebriz'i gezdi. Gittiği yerlerde Tapduk Emre'nin düşüncelerini yaydı. Şiirlerinde Allah sevgisi, aşk, güzel ahlak, barış ve erdem kavramlarına bağlı temalara ağırlık verdi. Ayrıca sade bir dille kaleme aldığı şiirlerinde hem aruz ölçüsünü hem de hece ölçüsünü kullanmıştır. Şiirleri zaman içerisinde Anadolu coğrafyasına yayıldı. Dini Tasavvufi Halk Edebiyatı'nın öncü isimlerinden olan Yunus Emre, 1320 yılında vefat etti. 

Yunus Emre'nin eserleri

"Yunus Emre hayatı kısaca" başlıklı yazımızda Yunus Emre'nin hayatını aktardıktan sonra eserlerine geçebiliriz. Yunus Emre eserleri şöyle: 

  • Risaletü'n-Nushiye (Mesnevi tarzında kaleme alınan bu eserde 573 beyit vardır. "Öğütler Kitabı" anlamına gelmektedir. 
  • Divan

Yunus Emre'nin edebi kişiliği

Yunus Emre edebi kişiliği hakkında kısaca şu bilgileri verebiliriz: Şiirlerinde açık, sade ve yalın bir anlatım kullanmıştır. Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olup kendisinden gelen pek çok şairi de etkilemiştir. Şiirlerinde Allah sevgisi, cömertlik, fedakarlık, yardımseverlik, sevgi temalarını işlemiştir. Aruz ölçüsünü de kullanmış olmakla beraber genellikle hece ölçüsünü kullanmıştır. 

Ölümünün 650. yıl dönümünde UNESCO tarafından bütün dünyada ve ülkemizde anılmıştır. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı