Tarık Buğra'nın kısaca hayatı ve eserleri
Tarık Buğra kimdir? Tarık Buğra'nın eserleri nelerdir? İşte Tarık Buğra'nın kısaca hayatı ve eserleri.
Tarık Buğra hayatı kısaca
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın önemli yazarlarından Tarık Buğra, 2 Eylül 1918 tarihinde Akşehir'de, Mehmet Nazım Bey ve Nazike Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlköğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Burada yaklaşık iki yıl öğrenim gören Buğra, okulun yatılı kısmının kapatılması üzerine Konya Lisesi'nde öğrenimini sürdürdü.Liseden mezun olmasının ardından üniversite eğitimi için önce İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, daha sonra da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde kaydoldu. Ancak her iki okuldan da mezun olamadı. İstanbul'da bulunduğu sırada Yahya Kemal Beyatlı, Nurullah Ataç ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarlarla tanışma fırsatı yakaladı.
1948 yılında "Oğlumuz" adlı hikayesi, Yunus Nadi Hikaye Yarışması'nda ikincilik ödülüne layık görüldü. Bu dönemde Çınaraltı dergisinde hikayeler kaleme almaya başladı. Farklı tarihlerde Nasreddin Hoca, Zeytindalı ve İstanbul Haftası dergilerini çıkardı.
1951 yılında Milliyet gazetesi ile gazeteciliğe adım attı. Daha sonraki yıllarda Yenigün, Vatan, Tercüman ve Yeni İstanbul gazetelerinde makale yazarlığı, yazı işleri müdürlüğü ve neşriyat müdürlüğü görevlerinde bulundu. Tarık Buğra, 1994 yılında hayata gözlerini yumdu.
Tarık Buğra'nın eserleri
Roman
Küçük Ağa
Küçük Ağa Ankara'da
Osmancık
Siyah Kehribar
Yalnızlar
Firavun İmamı
Sıfırdan Doruğa - Patron
Dünyanın En Pis Sokağı
Gençliğim Eyvah
Dönemeçte
İbiş'in Rüyası
Hikaye
Oğlumuz
İki Uyku Arasında
Yarın Diye Bir Şey Yoktur
Tiyatro
Ayakta Durmak İstiyorum
Güneş ve Arslan
Sıfırdan Doruğa
İbiş'in Rüyası
Fıkra ve Makale
Gençlik Türküsü
Düşman Kazanmak Sanatı
Bu Çağın Adı
Politika Sanatı
Gezi
Gagaringrad (Moskova Notları)
Yorumlar
Yorum Gönder