Vecihi Hürkuş Hayatı Kısaca
Vecihi Hürkuş |
Türk havacılık tarihinin unutulmaz isimlerinden Vecihi Hürkuş, 1896 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Füyuzati Osmaniye Rüştiyesi ve Paşakapısı İdadisi'nde öğrenim gördükten sonra, sanata olan ilgisinden dolayı Topkapı Sanat Okulu'na kaydoldu.
1912 yılında Balkan Savaşı başlayınca gönüllü olarak cepheye gitti. Enver Paşa'nın önderliğinde Edirne'yi geri alan orduda o da yer aldı. Savaşın ardından bir süre Beykoz'da bulunan esir kampında kumandan olarak görev yaptı.
Tayyare Makinist Mektebi'ni bitiren Vecihi Hürkuş, Birinci Dünya Savaşı başlayınca önce Bağdat Cephesi'ne daha sonra da Kafkas Cephesi'ne gönderildi. Savaş sırasında Ruslara esir düştü ve Nargin Adası'na gönderildi. Buradan kaçarak İstanbul'a döndü.
İstanbul'un işgal edilmesi üzerine Kurtuluş Savaşı'na katılan Hürkuş, savaş boyunca göstermiş olduğu başarılarından ötürü İstiklal Madalyası'na layık görüldü.Kurtuluş Savaşı'nın bitmesinin ardından tayyare okulunda eğitim vermeye başladı. Yunanlılardan kalan parçaları kullanarak ilk uçağını üretti. İlk uçağının deneme uçuşunda, izin almadığı gerekçesiyle ceza verilince, ordudan istifa ederek Türk Tayyare Cemiyeti'ne katıldı.
1940 yılında "VECİHİ XIV" adlı ikinci uçağının üretimini gerçekleştirdi. 1933 yılında ise "VECİHİ XVI" adlı uçağını üretti. Vecihi Hürkuş, 1969 yılında vefat etti.
Yorumlar
Yorum Gönder