Yeşilay Hakkında Kısa Bilgi
Yeşilay Cemiyeti, 5 Mart 1920 tarihinde kuruldu. Kuruluş amacı Birinci Dünya Savaşı'nın ardından ülkede büyük bir artış gösteren sigara ve alkol kullanımına karşı önlem almaktı. Şeyhülislam İbrahim Haydarizade'nin yardımıyla Ordinaryüs Prof. Dr. Mazhar Osman Bey ile arkadaşları tarafından İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" ismiyle kurulmuştur. Ordinaryüs Prof. Dr. Mazhar Osman Bey aynı zamanda kurumun ilk başkanıdır ve bu görevini 1945 yılına kadar sürdürmüştür.
İsmi önce "Yeşil Hilal" daha sonra ise "Yeşilay" olarak değiştirildi. Devlet organları ile çalışan bir sivil toplum örgütü olan kurumun şu anki yasal ismi ise "Türkiye Yeşilay Cemiyeti"dir. 1934 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile "Kamuya Yararlı Dernek" kapsamına alınmıştır.
1-7 Mart tarihleri Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay'ın mücadele alanında şunlar vardır: Sigara, alkol, kumar, madde, teknoloji bağımlılığı vs. Yakın zamana kadar teknoloji bağımlılığı kurumun mücadele alanında yer almazken günümüzde artan bilgisayar ve internet bağımlılığı karşısında artık mücadele alanı olarak yer almaktadır.
Yeşilay'ın ambleminde sağa bakan yeşil renkli bir hilal bulunmaktadır. Hilal, Türk bayrağından alınmış, yeşil renk ise huzuru temsil etmektedir.
"İyiliğin ve Sağlığın Peşinde" sloganı ile çalışmalarını sürdüren Yeşilay'ın merkezi Fatih'teki Sepetçiler Kasrı'nda bulunmaktadır.
2014 yılı itibariyle Cumhurbaşkanlığı himayesinde sanat, spor, kültür, medya, siyaset alanında Yeşilay'ın misyonuna destek veren kişi ve kurumlara her yıl Zümrüdüanka Ödülü verilmektedir.
teşekkürler faydası oldu.
YanıtlaSilteşekkür ederim
YanıtlaSil