Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Kısaca Hayatı ve Eserleri
Türk edebiyatının önemli isimlerinden, romancı, öykü ve anı yazarı, gazeteci, politikacı, diplomat Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır'ın Kahire şehrinde doğdu.
Ailesi, Mısırlı İbrahim Paşa'nın ölümünden sonra Türkiye'ye yerleşti. İlköğrenimini Manisa'da tamamladı. Çocukluk yıllarından itibaren edebiyata ilgi duymaya başladı. Babasının ölümünden dolayı İzmir İdadisi'ndeki eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Annesiyle birlikte Mısır'a döndü ve ortaöğrenimini burada tamamladı.
1908 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye döndü. Servet-i Fünun edebiyatının önde gelen kalemlerinden biri olarak sivrildi. "Peyam" ve "İkdam" gazetelerindeki yazılarıyla dikkati çekti. Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul'daki ulusal direniş örgütlerinde görev aldı. Daha sonra Anadolu'ya geçti. Bu sırada Hakimiyet-i Milliye ve Cumhuriyet gazetelerinde yazılar yazdı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Mardin milletvekili olarak girdi. "Kadro" dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
Tiran (1934), Prag (1936), Lahey (1939), Bern (1942) ve Tahran (1949) elçiliği yaptı. 1951 yılında tekrardan Bern elçiliğine getirildi ve burada 1955 yılında emekli oldu. 1961-1965 yılları arasında yeniden milletvekilliği yaptı.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 13 Aralık 1974 tarihinde Ankara'da öldü.
ÖNEMLİ ESERLERİ
Kiralık Konak
Yaban
Nur Baba
Sodom ve Gomore
Ankara
Hüküm Gecesi
Zoraki Diplomat
Vatan Yolunda
Politikada 45 Yıl
Ahmet Haşim
Atatürk
Milli Savaş Hikayeleri
Bir Serencam
Güzel
YanıtlaSil