Nelson Mandela Kimdir? Nelson Mandela'nın Hayatı
Nelson Mandela, 18 Temmuz 1918'de bir kabile şefinin oğlu olarak dünyaya geldi. Methodist okullara devam etti ve Fort Hare'de siyahların gittiği üniversiteye 1938'de kabul edildi. Ancak, Oliver Tambo ile bir öğrenci boykoyu örgütleyince üniversiteden 1940'ta kovuldu.
Nelson Mandela, ağır siklet olarak boks yaptı ve öğrencilerin çoğunluğunu beyazların oluşturduğu Witwatersrand Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gördü.
Mandela, Tambo ve Sisulu, Afrika Ulusal Kongresi Gençlik Derneği'ni 1944'te kurdular. Bu derneğin 1950'de başkanı olan Mandela, Afrika Ulusal Kongresi'nin 1952'de düzenlediği direniş kampanyasının da örgütleyicisi oldu.
Mandela ve Tambo, Güney Afrika'nın ilk siyah hukuk danışmanlığı şirketini kurdular. Ancak, 1952'de Komünizmi Ezme Yasası gereğince, halk ayaklanmasını teşvik etmekten suçlu bulundular. Bundan sonra, Mandela'nın çalışmalarını engelleyen bir dizi emirler geldi.
Mandela, gizlice çalışmalarını yürütmeye devam etti. Özgürlük Bildirisi'ni imzalayan siyah ve beyaz 155 Güney Afrikalı ile birlikte Aralık 1956'da ihanetle suçlandı.
Dava 1960'ta sona erdi ve bütün sanıklar serbest bırakıldı. Ancak, Mandela yeniden tutuklanırım kuşkusuyla yer altına geçti ve böylece 17 ay mücadelesini gizlice yürüttü.
Güney Afrika'da planlanan iki günlük grevin polis tarafından ezilmesinden sonra, Mandela ve Afrika Ulusal Kongresi içindeki bir grup arkadaşı, silahlı mücadelede karar kıldılar. Mandela, yayınladığı bir bildiride, "Barışçı bir propaganda ve mücadele için bize her imkan kapatılmıştır. Afrikalılar, hükümetin baskıcı siyasetlerini protesto etmek için barışçı bir şekilde evlerinde oturma hakkına bile artık sahip değildir" dedi.
Nelson Mandela, Afrika Ulusal Kongresi'nin yasadışı ilan edilerek kapatılmasından önce, bu örgütün başkan yardımcısıydı. Silahlı mücadele kararından sonra, bu örgütün "Ulusal Mızrağı" adlı askeri kanadının ilk komutanı oldu. Mandela, Afrika'da dolaştı, askeri eğitim aldı ve örgütüne destek sağlamaya çalıştı. Güney Afrika'ya dönüşünde 1962'de tutuklandı ve ülkeyi yasadışı yollardan terk ettiği ve siyahları isyana kışkırttığı gerekçesiyle beş sene ağır iş cezasına çarptırıldı.
Haziran 1964'te Mandela ve yedi arkadaşı, ömür boyu hapisle cezalandırıldılar. Mandela, 1962 yılında girdiği cezaevinden 1990 yılında çıktı.
Nelson Mandela, 10 Mayıs 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah Devlet Başkanı oldu. 5 Aralık 2013'te hayatını kaybetti.
KAYNAK: Milliyet gazetesi, 12.02.1990, s.4
Yorumlar
Yorum Gönder